Tveganje velikega obsega kmetijstva

Neučinkoviti sistemi ne le da uničujejo naravo s svojimi ogromnimi prostorskimi zahtevami, temveč so tudi nezanesljivi in jih je mogoče upravljati le z velikim naporom.


Tveganje velikega obsega kmetijstva
Neučinkoviti sistemi ne le da uničujejo naravo s svojimi ogromnimi prostorskimi zahtevami, temveč so tudi nezanesljivi in jih je mogoče upravljati le z velikim naporom.

  Tvegano povpraševanje po vodi


Tole je tabela, ki prikazuje potrebe kmetijstva po vodi.

Kaj storiti, ko postane bolj suho in toplo? Manj vode, ki nato še hitreje izhlapeva. Velikanski obrati za razsoljevanje, velikanska infrastruktura za dovajanje vode na polja? Iluzija, veliko kmetijstvo je prezadolženo in izčrpano. V preteklosti bi kmeta z 200 hektarji v Avstriji označili za bogatega lastnika zemlje, danes pa mora počakati na naslednje nakazilo subvencij, da lahko za 12 000 EUR kupi nadzorni sistem GPS za svoj traktor. 15-kilometrski cevovod od Donave do vedno bolj suhega polja? Predrago, po današnjih cenah v kmetijstvu si ga ni mogoče privoščiti.

  Tveganje nitratov v podzemni vodi


Kmetje odločno protestirajo proti omejitvi EU, ki določa največ 50 mg nitratov na liter podtalnice. Gre za vprašanje obstoja: dovolite jim onesnaževanje podtalnice ali propad.

  Tveganje za pomanjkanje fosforja


Ljudje, živali in rastline ne morejo živeti brez fosforja: Toda kmalu grozi, da bo te življenjsko pomembne surovine zmanjkalo - in nič je ne bo moglo nadomestiti.

Ko ga kot gnojilo pripeljemo na polje, se izpere in odplakne v morje. Prekomerno gnojenje morij ogroža zlasti plitva morja, kot je Baltsko morje. Globalna pobuda za raziskave fosforja (GPRI) ocenjuje, da se vsako leto v morje spere od 8 do 15 milijonov ton fosforja. Pšenica vsebuje 2,7 do 3,2 g fosforja na kg. 1 kg fosforja zadostuje za 350 kg pšenice. 8 milijonov ton fosforja zadostuje za 2 800 milijonov ton žita, 15 milijonov ton fosforja pa za 5 250 milijonov ton žita.

Fosfor, ki je potreben za svetovno proizvodnjo 750 milijonov ton pšenice, se velikokrat preprosto odplakne z njive naravnost v morje.

Ne moremo si več privoščiti, da bi zapravljali tako pomembno surovino v velikem kmetijstvu!

  Tveganje strupenih kemikalij


Kako škodljive so vse kemikalije za boj proti žuželkam, plevelu in glivicam?

Civilizacija s površino 1000 m² Civilizacija s površino 1000 m²
Več prostora za naravo, več prostora za ljudi, konec zapravljanja zemlje zaradi neučinkovite rabe, konec uničevanja narave zaradi nesmiselne neučinkovitosti.


Pravilo 111: 1 m² 1 EUR 1 leto Pravilo 111: 1 m² 1 EUR 1 leto
Ali je za to vlogo mogoče plačati 1 EUR davka na uporabo zemljišča na kvadratni meter in leto? Ta spremenjen z delno uporabo in delno naravo.


Primer Nemčija Primer Nemčija
Z 233 prebivalci na km² je Nemčija štirikrat gosteje poseljena od svetovnega povprečja. Tako deluje družba s 1000 m² in 100 % obnovljive energije.


          Tveganje velikega obsega kmetijstva: Neučinkoviti sistemi ne le da uničujejo naravo s svojimi ogromnimi prostorskimi zahtevami, temveč so tudi nezanesljivi in jih je mogoče upravljati le z velikim naporom. https://1000m2.pege.org/risk-sl/